sobota 26. září 2015

Be healthy, be happy

Myslím si, že většina z vás si tohle někdy vyzkoušela. Ze dne na den jsi se rozhodla,vže jsi moc tlustá a že musíš začít držet dietu a cvičit. Další den jsi si poctivě hlídala, co jíš, odpoledne jsi si šla zaběhat/zacvičit. Sice jsi měla celý den hroznou chuť na čokoládu, ale říkala jsi si, že to vydržíš a zítra, že to bude určitě lepší. Ale ouha, co se stalo, další den to lepší nebylo, ale řekla jsi si budu silná, vydržím to, nic sladkého si nedám. Odpoledne přijdeš ze školy jdeš si zase zacvičit, přitom pořád myslíš na to, jak moc velkou chuť na tu čokoládu máš.
Takhle se to táhne v lepším případě několik dnů... bohužel po pár dnech stále není vidět žádný výsledek, čímž trochu ztrácíš motivaci, protože přece jíš zdravě, cvičíš, tak jaktože se nic neděje?.... no, po několika daších dnech si řekneš, že dneska si dáš pauzu, protože už jsi vážně moc vysílená a zároveň se rozhodneš si dát i něco malého sladkého za odměnu...no nakonec to dopadne tak, že sníš celou tabulku čokolády a další den si řekneš, že přecejenom jsi pořád ještě dost unavená a navíc jsi doteď hodně cvičila, takže si přece můžeš dát ješrě jeden den pauzu a asi i něco malého dobrého. Nakonec z toho vylezou třeba balíček chipsů.....
A abysme se tdy zbytečně nezdržovaly, k cvičení už se potom stejně nevrátíš a tvůj jídelníček bude stejný (né-li ještě horší) než předtím, když si začala cvičit. Prostě několik dní trápení a stejně úplbě zbytečně.
No a já bych vám dneska chtěla poradit pár tipů,  jak tomu, co jsem tady teďka nahoře popsala předejít. (Ale podotýkám, že nejsem žádný odborník ani na cvičení ani na zdravou stranu.... O mém cvičení a jídelníčku vám povím zase někdy jindy.)


1. Motivuj se: Ještě než začneš cokoliv dělat, měla by jsi si někam napsat, proč to děláš a čeho chceš dosáhnout. Možná ti to nepřijde jako úplně důležité, ale věř mi, že je. Napiš si to třeba na nějaký papír a dej si to na nástěnku a nebo si to napiš do mobilu. Kromě toho, že budeš mít pořád na očích co a proč vlastně děláš, budeš si moct také kontrolovat, jak moc se ti daří dosahovat výsledků, které by jsi chtěla. :)

2. Nikdy si nedávej nesmyslné a nesplnitelné cíle: Tím myslím například to, že za dva měsíce zhubneš 30 kg. Stejně už dopředu víš, že se ti to nepovede a akorát z toho potom budeš zbytečně naštvaná a zklamaná.

3. Nedrž žádnou přísnou dietu: Stejně jí po čase vždycky porušíš a ani to není nic nic zdravého. Zkus POSTUPNĚ začít z jídelníčku vyřazovat nezdravé potraviny (čokolády, chipsy, bílé pečivo) a nahrazovat je jejich zdravějšími alternativami. Podívej se na internet, velmi jednoduše tam najdeš spoustu výborných zdravých receptů. Zravě jíst opravdu neznamé nejíst skoro nic a když už něco sníš, musí to být nutně něco super hnusnýho.

4. Vyber si vhodný pohyb: Co se týče nějaké pohybu, tak ten je vždycky na místě. Musíš si akorát vybrat takový, který ti bude vyhovovat a jít na to s mírou. Opravdu nestokí za to chodit běhat, když běhání nesnášíš. Radši si zajdi na in-line brusle nebo zaplavat na bazén a nebo dělej cokoliv jiného, co tě opravdu baví. Taky si myslím, že obzvlášť ze začátku opravdu není nutné cvičit každý den. Začni třeba třikrát týdně a po čase si přidej. Hlavně ať z pohybu nejsi otrávená už od začátku.

5. Neber to až moc vážně: Sice jíst zdravě a cvičit je opravdu super věc, ale to neznamená, že už si nikdy nedáš pauzu a nikdy si nedáš nic sladkého/ nebo McDonald or whatever. Musíš se taky rozmazlovat. ;) Přecejenom žijeme jenom jednou a život je moc krátký na to abysme se pořád jenom trápily. :) Takže se neboj si dát den pauzu, když tě bolí hlava nebo čokoládu, když na ní máš zrovna chuť. Vážně tě za to nikdo nezabije.

Tak tohle by byly asi všechny moje tipy ohledně začátkůse zdravou stravou a cvičením. Taky by mě moc zajímalo jaké jsou Vaše zkušenosti se zdravou stravou a hubnutím? Souhlasíte s mým názorem?




Žádné komentáře:

Okomentovat